dinsdag, 28 juli 2015 10:48

Stad kiest voor behoud groene ruimten

Het stadsbestuur van Geel kiest voor een groei op maat van de stad en de dorpen en voor het behoud van groene ruimten. De keuzes van de stad passen binnen het lopende project van de herziening van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Uit de gesprekken die al gevoerd werden blijkt dat de groene ruimten in en rond de stad en de dorpen één van de belangrijkste kwaliteiten zijn van Geel. Waar anndere steden vooral versteend zijn, is er in onze stad nog groen tot midden in het centrum. De Gelenaren vragen hiermee voorzichtig om te gaan, omdat veel van deze groene gebieden tot woonzones behoren en in principe bebouwd kunnen worden. Volgens het stadsbestuur is het belangrijk om niet al te sterk en te snel willen groeien. De stedelijke voorzieningen hebben dan ook de kans om mee te groeien. Het stadsbestuur wil anders omgaan met projecten door meer in te zetten op het behoud en de versterking van groen. Waar kan, wordt ingezet op de verdichting van goed gelegen bestaande bebouwde zones en nieuwe bouwprojecten. Zo kunnen andere ruimten die nu nog groen en open zijn, gespaard worden. Onze stad heeft een grote aantrekkingskracht op nieuwe inwoners en bedrijven. Elk jaar komen er honderden inwoners bij en binnen enkele jaren gaat Geel 40.000 inwoners tellen en ook daarna houdt de groei niet op. Daarom wordt in overleg met bewoners, eigenaars en ontwikkelaars of verkavelaars nagedacht over de realisatie van andere woningbouwprojecten die beter dan de traditionele verkavelingen aansluiten bij de veranderingen in de Geelse samenleving. De ambitie is niet om de grootste stad van de Kempen te worden, maar wel de meest aantrekkelijke stad.

De eerste honing van de bijenkorven op het dak van het gemeentehuis van Kasterlee is geoogst. 40 kilo honing kwam er van de twee bijenbakken. Begin juni plaatste de imker de bijenkasten op het dat van het gemeentehuis. Een initiatief van Kasterlee om de gemeente bijenvriendelijker te maken. De lindebomen op de Markt zorgde voor de goede oogst aan honing, omdat ze al vanaf half juni in bloei stonden en dat bevorderde de honingproductie. De imker merkte dat er nog veel potentieel zit in het centrum van Kasterlee. Waaronder bloemen in de binnentuintjes, de bloemperken en de talrijke pleintjes, die bijen heel wat mogelijkheden te beiden hebben. De kasten blijven staan en wordt er over twee maanden mogelijk opnieuw geoogst. 

 

Aan de Veldstraat in Meerhout brak in een woning een kleine brand uit. Omstreeks twee uur in de namiddag vatte tijdens het koken er iets vuur, waardoor er vlammen ontstonden. De brand kon vrijwel meteen geblust worden en de schade bleef beperkt. 

 

dinsdag, 28 juli 2015 10:37

Veel volk op kleinkunstfestival Olen

Naar schatting 1750 mensen kwamen zondag luisteren naar kleinkunst in het centrum van Olen. De liefhebbers konden ondermeer Armand, Jelle Cleymans en Barbara Dex aan het werk zien. Enkel een regenbui kon de sfeer in het tweede deel van het festival lichtjes drukken.

Bij de nieuwelingen wedstrijd in Stelen waren de Nederlanders die het hoge woord voerden. 78 renners verschenen aan de start en twintig van hen haalden de eindstreep niet. De eerste plaats was weggelegd voor de Nederlander Tom Peters. Twee andere Nederlanders Lecco Hendriks en Lars Oreel vervolledigden het podium. Jarne De Meyer was de eerste landgenoot die over de streep kwam als zevende. Beste Gelenaar was Tuur Gys. Ook bij de juniores domineerden de Nederlanders in Stelen. Xavier Ketelaars won de massaspurt voor zijn landgenoot Bob Olieslagers.

 

Het slechte weer zorgde ervoor dat de modeshow van kinderen met hun nieuwe papieren kledij werd afgelast. Dat was normaal de afsluiter van het boekenfestijn op de Markt. Er was heel wat belangstelling voor het boekenfestijn. Je kon er onder meer tweedehandsboeken van de bib kopen en naar een openluchtvoorstelling kijken van Lady Angelina. Heel wat kinderen kwamen luisteren in de voorleestentjes, waaronder meer burgemeester Vera Celis en schepen van Cultuur Marleen Verboven en de vaste vrijwilligers van de bib kwamen voorlezen. Het hoogtepunt van de dag was de komst van jeugdauteur Marc de Bel. In een bomvolle tent las hij enkele verhalen voor en hield nadien nog een signeersessie. 

 

De economische inspectie waarschuwt voor valse facturen voor de registratie van domeinnamen op het internet. Verschillende Geelse ondernemingen kregen de voorbije weken een factuur van puntBE domeinHost. Oplichters gebruiken een op het eerste zicht een normale factuur, maar in kleine lettertjes staat op de factuur dat wie betaalt, automatisch ingaat op hun aanbod. De economische inspectie roept alle zelfstandigen en ondernemingen op om waakzaam te zijn bij het ondertekenen en betalen van facturen.

 

Kuehne+Nagel start vanaf 1 september met het rechtstreekse transport van farmaceutische middelen vanuit de vestiging in Geel naar Singapore en Sydney in Australië. Marketing manager Sharon Lee zegt dat de firma inspeelt op vragen vanuit de markt. De goederen worden opgehaald in heel Europa en naar Geel gebracht. Van daaruit vertrekken ze gegroepeerd in zeecontainers voor rechtstreeks transport naar Signapore of Sydney. Nu moesten klanten een volledige container bestellen, nu biedt de transporteur de mogelijkheid om ook kleinere volumes te transporteren. De klant kan de temperatuur monitoren via het trackingsysteem van Kuehne+Nagel. Bij Kuehne+Nagel in Geel werken zo'n 500 mensen.

 

ASV Geel raakte niet voorbij Hasselt. Het werd 1-2. ASV speelde voldoende kansen bij elkaar in de eerste helft om op voorsprong te komen, maar kwam maar één keer tot scoren. Sporting Hasselt kwam er amper aan te pas in de eerste helft. De wedstrijd kantelde in de tweede helft en leverden 2 doelpunten voor Hasselt op.

 

Gerelateerde video

Het subtropische zwembad van Sunparks in Mol is opnieuw open. Vrijdagnamiddag was het zwemcomplex dicht na een technische storing. Net voor de middag werden 400 zwemmers geëvacueerd toen er in de machinekamer van het zwemcomplex hevige rookontwikkeling was. Door de technische storing was het zwembad vrijdagnamiddag gesloten, maar het park deed er alles aan om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Zaterdag was alles hersteld, zodat het zwembad weer open kon voor de parkgasten en dagbezoekers. 

Pagina 1 van 994