Tot 2020 trekken Europa, de Vlaamse overheid en de provincie Antwerpen 6 miljoen euro subsidies uit voor projecten die een meerwaarde betekenen aan het platteland. Projecten kunnen vanaf nu ingediend worden. Ondernemers, organisaties en lokale besturen waaronder Geel en 30 andere Antwerpse gemeenten komen in aanmerking. Projecten kunnen vanaf nu ingediend. Klik hier

Peter Bellens, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid zegt dat de provincie koos voor een optimalisatie van de beschikbare middelen. Zo gaat men van 2 naar 3 leadergebieden. Voortaan zijn 31 gemeenten, tegenover 17 in de vorige periode, betrokken in onze provincie. Leader is een Europees subsidieprogramma voor projecten die de leefbaarheid op het platteland bevorderen. Concreet kan er rond drie plattelandsthema's projecten ingediend worden.

'Armoede en kwetsbaarheid in de landbouw- en plattelandsgemeenschap' is een thema dat in elk Leader-gebied terugkeert. Projecten rond gezond voedsel en kansengroepen, basishuisvesting en zorg- en buurtnetwerken kunnen hierbij in aanmerking komen voor subsidies. Andere thema’s zijn streekidentiteit, landbouw- en natuureducatie, biodiversiteit en het vrijwaren van de open ruimte. De subsidie kan oplopen tot 65% van de totale kostprijs van het project.

 

dinsdag, 05 mei 2015 11:41

Binnenkort inhaalverbod Molseweg

Binnenkort mogen chauffeurs op de Molseweg op het gedeelte tussen de Ring van Mol en Ring van Geel (N71) elkaar niet meer inhalen. Dat keurde de Geelse gemeenteraad goed. Wanneer het inhaalverbod ingaat is nog niet bekend. Omdat de Molseweg een gewestweg is, gaat het besluit van de gemeenteraad verder naar de Vlaamse minister van Mobiliteit. Pas na de ondertekening van het Ministerieel Besluit bepaalt het Agentschap Wegen en Verkeer een timing voor de uitvoering ervan. De beslissing voor een inhaalverbod komt er, omdat de laatste jaren het verkeer een sterke groei kende en zijn de fietspaden langs de Molseweg niet gescheiden van de rijweg. Dit maakt fietsers kwetsbaarder als voertuigen een inhaalbeweging doen. Ook voor de bewoners langs de Molseweg waren veiligheidbevorderende maatregelen aangewezen. 

 

Scholengemeenschap Kogeka kreeg maandag Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits op bezoek in 't Peperstraatje aan de Pas. Ze nam de tijd om even te babbelen met de leerlingen en werd ze uitgedaagd voor een spelletje tafeltennis op de tafel die de leerlingen zelf maakten.

Aansluitend pleegde ze overleg met de directieleden en enkele leden van de raad van bestuur van de overkoepelende scholengemeenschap. De besparingsmaatregelen voor het secundair onderwijs werden uitvoerig besproken. Vooral de plannen waarbij de secretariaatsmedewerkers pas na een maand mogen vervangen worden is een doorn in het oog van de directie. Kogeka zou in september met maar liefst acht personeelsleden minder moeten doen. Pas in oktober kunnen de vervangers komen. De minister luisterde aandacht volgens Nicole Boonen, directrice van 't Peperstraatje. De minister beloofde om de aangehaalde punten mee te nemen in de verdere besparingsplannen.

Gerelateerde video

Het nieuwe wegtracé voor de verkaveling Manheuvels in Bel werd maandagavond door de gemeenteraad goedgekeurd. Het nieuwe verkavelingsplan telt 43 wooneenheden. Toch dienden de buurtbewoners van Bel maar liefst 592 bezwaarschriften in voor de nieuwe verkaveling. Raadsleden Tinne Van Gelder van Groen en Noël Devos van Sp.a toonden hun bezorgdheid over het project, omdat er volgens hen weinig rekening werd gehouden met alle bezwaarschriften. Veel buurtbewoners vrezen dat op termijn ook het tweede deel gaat ontwikkeld worden, zodat de eerste grotere verkaveling die voorgesteld werd, alsnog verwezenlijkt wordt. Schepen van Ruimtelijke ordening Bart Julliams zei dat het gemeentebestuur het vernieuwde plan apart gaat bekijken. De vorige plannen waren te bombastisch, maar dit plan moet bekeken worden als een nieuw ingediend project. Want het gebied Manheuvels is ingekleurd als een woonzone. De goedkeuring van het wegtracé wil nog niet betekenen dat het project ook gaat gerealiseerd worden. Daarvoor moet de stad nog een vergunning geven

maandag, 04 mei 2015 22:13

Shaggy komt naar Reggae Geel

De Jamaicaan Shaggy is de hoofdact van zaterdag tijdens Reggae Geel. De voorbije kwarteeuw scoorde Shaggy wereldhits met 'Oh Carolina', 'Boombastic', 'It wasn't me' en 'Angel'. Super Cat is de headliner van vrijdag en komt voor de eerste maal naar Europa en dan nog wel naar Reggae Geel. Ruim dertig jaar na zijn grootste hit in Jamaica 'Boops'. Super Cat brak 25 jaar geleden door in de Verenigde Staten. Hij werkte toen samen met Heavy D., Kris Kross en later nog met Nas. Reggae Geel vindt plaats op vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus op de terreinen aan de Malosewaver. De ticketverkoop is al gestart.

 

6243 euro bracht de radiomarathon Request for Dimpna op. De medewerkers van Geel FM reageerden verbaasd en heel erg blij op dit bedrag. Zij bemanden sinds vrijdag 1 mei 14u30 tot zondag 3 mei 14u30 het Geelse glazen huis op de Markt. "48 uur verzoeknummers draaien voor het goede doel was de opzet", zei Jolien Baeke, "en we zijn er in geslaagd". Wim De Busser vervolledigde "Het was begonnen als een grap tijdens onze nieuwjaarsreceptie om een radiomarathon te houden voor het goede doel, en nu ben ik toch wel geschrokken van het resultaat."

De opbrengst van request for Dimpna gaat integraal naar de kinder- jongerenafdeling van het OPZ. Gina Lipkens, directrice van de dienst jongeren was heel blij met de overhandiging van de cheque. "Het geld dat request for Dimpna opleverde willen we vooral gebruiken voor buitenspeelgoed en materiaal voor de therapielokalen en onderwijsklassen."

Wie nog wil nagenieten van de mooie radiomomenten in ons glazen huis kan terecht op onze facebookpagina voor sfeerfoto's en video's.

 

zondag, 03 mei 2015 22:40

Inbrekers op heterdaad betrapt

Zaterdagavond arresteerde de politie twee personen. Ze werden betrapt door de bewoonster tijdens een woninginbraak en vluchtten weg. Toen de agenten hen opmerkten, is één van de daders in de Nete gesprongen, de politie lostte voor hem twee waarschuwingsschoten in de lucht. Uiteindelijk kon de politie hem oppakken. Ook de andere dader werd gearresteerd. Het duo werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

vrijdag, 01 mei 2015 01:21

Geel legt drie hondenweides aan

Het Geelse schepencollege besliste om drie hondenweides aan te leggen in de stad. Zowel ter hoogte van de bibliotheek, als in het stadspark en de wijk Leunen worden ruimtes ingericht waar eigenaren hun hond eens flink kunnen laten rondrennen. Op andere openbare plaatsen mogen honden niet los rondlopen. In een hondenweide mag dit wel. Vooral interessant voor eigenaren die zelf niet over een grote tuin beschikken waar hun huisdier zich eens flink kan uitleven. Het stadsbestuur richt twee plaatsen in die eigendom zijn van de stad. In het stadspark worden enkel kleine honden toegelaten en in de wijk Leunen wordt tussen Mezenstraat en Patrijzenstraat een stadsperceel ingericht als hondenweide. Voor een derde locatie kon de stad rekenen op de bereidwilligheid van de eigenaren van de gronden gelegen tegenover de bibliotheek. De eigenaren willen de grond gratis ter beschikking stellen. Het stadsbestuur zorgt voor het onderhoud en een omheining. Het stadsbestuur wijst er wel op dat ook op de hondenweides eigenaren verplicht zijn de hondenpoep van hun beestjes te verwijderen.

 

De Lijn moet met het Geelse stadsbestuur aan tafel zitten. Het stadsbestuur is niet te spreken over de eenzijdige beslissing om enkele vroege en late ritten op zondag af te schaffen. De Lijn nam die beslissing zonder voorafgaand overleg met de betrokken gemeenten. Vorige maand ontving het stadsbestuur een brief van De Lijn waarin de busmaatschappij zegt enkele ritten op zondag af te schaffen. Het stadsbestuur vindt vooral de maatregelen op lijn 306, de verbinding tussen Geel en Leuven een probleem. Op zondagavond arriveren heel wat studenten in Geel, waar intussen naast Thomas More ook KU Leuven opleidingen aanbiedt. Omgekeerd vertrekken op zondagavond de Geelse studenten richting Leuven. Het stadsbestuur vindt het niet kunnen dat net op zondagavond enkele ritten tussen deze twee belangrijke studentensteden geschrapt worden. Het stadsbestuur wil een overleg met De Lijn en vraagt dat de geplande maatregelen niet uitgevoerd worden tot er meer duidelijkheid is over de beslissing. 

 

Pagina 1 van 973