http://www.AutoOnderdelen24.BE

vrijdag, 20 januari 2017 15:00

Laakdal stopt met roken

35 rokers uit Laakdal besloten om de sprong te wagen en met hulp van een tabakologe te stoppen met roken. De Laakdalse schepen van gezondheid Jurgen Mensch zei dat ze nu al een proficiat verdienen omdat ze de eerste moeilijke stap namen. Dirk Wils uit Eindhout is één van de deelnemers die na de infoavond 'Laakdal stopt met roken' nog eens een poging onderneemt. Dirk zegt dat hij 20 jaar geleden ook al probeerde om te stoppen met roken, maar spijtig genoeg zonder resultaat. Volgens hem is het een mooi initiatief van Laakdal. Voor de Laakdallers die genieten van een verhoogde tegemoetkoming gaat de gemeente hun tussenkomst terugbetalen op voorwaarde dat zij alle acht sessies met succes doorlopen. Op 31 mei, Wereld anti-tabaksdag, worden de deelnemers uitgenodigd voor een slotmoment.

99% van de gecontroleerde bestuurders legden een negatieve alcoholtest af tijdens de eindejaars Bob-campagne in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. De campagne loopt nog tot 30 januari. Al 4537 bestuurders werden gecontroleerd op alcoholgebruik sinds 25 november van vorig jaar. Dertien chauffeurs hadden een alcoholgehalte tussen 0,5 en 0,8 promille. Zij kwamen er vanaf met een rijverbod van drie uur en een onmiddellijke inning van 170 euro. 29 bestuurders hadden een alcoholgehalte van meer dan 0,8 promille. Zij kregen minimaal zes uur rijverbod en een proces-verbaal. Dit resulteert in een minnelijke schikking of een dagvaarding voor de politierechter. Tien rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken. De politiezone kiest ook dit jaar hoofdzakelijk voor dagelijkse kleinschalige acties. Deze vinden plaats op alle mogelijke tijdstippen van de dag en op alle mogelijke plaatsen in de zone. Ook controleren de agenten regelmatig op sluipwegen, die vaak door bestuurders met een glaasje teveel op, gebruikt worden.

 

In de nacht van woensdag op donderdag brandde het in een fietsenstalling aan studentenkamers aan Drijhoek. 38 studenten werden uit voorzorg even geëvacueerd. Gelukkig bleef de schade beperkt tot enkel de fietsenstalling, die evenwel volledig uitbrandde. Waarschijnlijk werd het vuur aangestoken. De politie onderzoekt de zaak.

 

woensdag, 18 januari 2017 19:16

Fietsen gestolen in Rauwelkoven

Dinsdagmorgen werd er ingebroken in een tuinhuis aan Rauwelkoven. Er werden twee koersfietsen gestolen. Iets verderop werd ook ingebroken in een garage. Daar werden twee mountainbikes en een elektrische fiets gestolen.

 

De tarieven voor de spoedprocedures voor het aanvragen van elektronische identiteitskaarten (E-ID), verblijfskaarten (E-VK) en Kids-ID’s wijzigen dit jaar twee keer, vanaf januari en vanaf juli. De prijs voor de gewone aanvraag is op 1 januari aangepast en wijzigt niet in juli.  

Voor een gewone procedure voor een elektronische identiteitskaart betaal je € 20,70, voor een E Verblijskaart € 23,40 en voor een Kids-ID € 6,30. Voor een dringende aanvraag (4 werkdagen) van een E-ID en E-VK betaal je € 105, een zeer dringende procedure (2 werkdagen) kost € 193,30. Voor een E-ID is een spoedprocedure met centrale levering (FOD Binnenlandse Zaken in Brussel) mogelijk, daar betaal je € 115. Voor een spoedprocedure bij een Kids-ID betaal je € 100, een zeer dringende aanvraag € 188,30 en zeer dringende aanvraag met centrale levering € 110. Vanaf de tweede spoedaanvraag van een Kids-ID, gelijktijdig aangevraagd en op hetzelfde adres, betaal je € 52,30. Vanaf 1 juli gaan de tarieven voor de spoedprocedures omlaag. Voor een dringende aanvraag van een E-ID en E-VK betaal je dan € 84, voor een zeer dringende procedure € 125. De zeer dringende aanvraag met centrale levering voor een E-ID kost vanaf 1 juli € 95. Voor een Kids-ID betaal je vanaf 1 juli bij een dringende aanvraag € 79 en voor een zeer dringende aanvraag € 120. De zeer dringende aanvraag met centrale levering kost dan € 90.

 

In 2016 stelde de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout 160 verkeersongevallen vast met lichamelijk letsel, goed voor drie ongevallen per week. In vergelijking met 2015 is het aantal ongevallen met lichamelijk letsel gedaald met achttien procent. Spijtig genoeg gebeurden er drie ongevallen met dodelijke afloop.

 

Ernst ongeval

Het aantal ongevallen met lichamelijk letsel nam met achttien procent af ten opzichte van 2015. Belangrijker nog dan de daling van het aantal verkeersongevallen is de daling van vijftien procent van het aantal slachtoffers ten opzichte van 2015. De grootste absolute daling is te zien bij de lichtgewonden. In 2015 raakten 235 personen lichtgewond bij een verkeersongeval, in 2016 waren dit er 36 minder, namelijk 199. Het aantal zwaargewonden daalde licht. Drie mensen overleden bij een verkeersongeval in de zone. Dat is het op één na laagste aantal sinds 2001. Het te betreuren gemiddelde van de afgelopen 15 jaar is zes verkeersdoden.

 

Kwetsbare weggebruikers

40 procent van de verkeersslachtoffers in 2016 was een kwetsbare weggebruiker. 75 kwetsbare weggebruikers werden lichtgewond. Vijftien personen werden zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Eén fietser overleed later in het ziekenhuis.

De grootste groep kwetsbare weggebruikers die betrokken waren bij een ongeval waren fietsers (60 procent). De ernst van de verwondingen lag het hoogst bij de motorrijders. De helft van deze groep werd zwaar gewond. Bij de voetgangers en fietsers lag dit percentage respectievelijk op twintig en vijftien procent.   

 

Plaats ongeval

Geel is koploper in de politiezone bij het aantal verkeersongevallen. Drie inwoners op 1.000 werden er slachtoffer van een ongeval met gewonden. In Laakdal  en Meerhout waren dit er twee. In Geel daalde het aantal verkeersongevallen met bijna één vierde. In Laakdal was er een daling van twaalf procent. In Meerhout stelde de politie zes ongevallen met gewonden meer vast dan het voorgaande jaar.

 

Rijden onder invloed

Bij veertien procent van de verkeersongevallen met gewonden was de bestuurder onder invloed van alcohol of drugs. Tien dronken bestuurders veroorzaakten een ongeval met enkel materiële schade. De overgrote meerderheid (86 procent) van de bestuurders die onder invloed reden bij een verkeersongeval was een man. 70 procent van deze bestuurders onder invloed was tussen de 20 en 40 jaar.

 

Dalende evolutie door de laatste jaren

 

De voorbije tien jaar kende het aantal verkeersslachtoffers een grillig verloop met stijgingen en dalingen. De dalende trend van de laatste jaren zette zich verder in 2016. Het afgelopen jaar was het jaar met de minste ongevallen met gewonden en verkeersslachtoffers in deze periode. De drie verkeersdoden ligt ook onder het gemiddelde van de afgelopen 15 jaar, maar elke verkeersdode is er één te veel.

dinsdag, 17 januari 2017 18:37

Infomoment woonaanpassingen in DC Luysterbos

Landelijke Thuiszorg geeft op 26 januari in dienstencentrum Luysterbos informatie over het aanpassen van je woning. Wil je bijvoorbeeld een bad vervangen door een drempelloze douche of wil je een hoger toilet plaatsen? De dienst woningaanpassing geeft je uitleg over hun diensten. Hoe helpen ze je bij het aanpassen van je woning? Hoe gaan ze te werk? Hoe vraag je mogelijke premies aan? Je komt het allemaal te weten op donderdag 26 januari vanaf 9u30 in dienstencentrum Luysterbos. Laat op voorhand wel even weten dat je komt. 

Meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

dinsdag, 17 januari 2017 18:29

18 maanden cel voor dieven Groezrock

Twee Slovaken zijn door de rechter in Turnhout veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden. De twee maakten deel uit van een bende die vijf jaar geleden diefstallen pleegden op de camping van Groezrock in Meerhout. Ze stalen er verschillende waardevolle spullen uit de tenten. Het tweetal kon opgepakt worden nadat één van hen op heterdaad betrapt werd. 

In twee handelszaken in het centrum van Geel werd in de nacht van maandag op dinsdag ingebroken. Bij de Frietplaneet op de Pas forceerden dieven het slot van de achterdeur en gingen ze aan de haal met enkele honderden euro's wisselgeld uit de kassa. Bij café Den 73 op de Markt konden ze vermoedelijk via het keldergat binnenkomen. Ook daar is de kassa en één van de drie gokautomaten leeggemaakt.

 

De gemeente Laakdal gaf de opdracht om de openbare verlichting aan te leggen in Hemeldonk in Eindhout. Schepen van mobiliteit en verkeersveiligheid Frank Sels zegt dat de zichtbaarheid en de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers aanzienlijk verhoogd wordt. Hemeldonk is een kleine weg die aansluit op het druk gebruikte fietspad Oude Vorstseweg – Langedijk. Een mooi voorbeeld van een trage weg die niet alleen belangrijk is voor het fietstoerisme, maar ook voor de mensen die via deze weg naar hun werk fietsen. Door ervoor te zorgen dat deze trage wegen ook goed voorzien worden van verlichting gaan meer mensen gebruik maken van deze weggetjes en dus gaan ze ook meer de fiets gebruiken en de auto laten staan. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de Laakdallers en dat kan alleen maar aangemoedigd worden, aldus Sels. Volgens burgemeester Tine Gielis verhoogt meer licht 's avonds het veiligheidsgevoel in de buurt en durven mensen misschien 's avonds ook makkelijker hun huis uit te komen. Bovendien dacht men ook aan het milieu en koos Laakdal voor energiezuinige led-verlichting.  De woningen in Hemeldonk blijven tijdens de werken steeds bereikbaar, maar de achteringang van de woningen langs Rundershoek zijn tijdens de werken niet toegankelijk. De fietsers en voetgangers dienen de omleiding via Oude Vorstseweg en Rundershoek te volgen.