127 kinderen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar schreven zich in voor Roefel 2019. Dat is een recordaantal sinds het gemeentebestuur in 2015 Roefel nieuw leven inblies. De Roefelaars konden kiezen uit dertien pakketten verspreid over éénentwintig verschillende locaties in Meerhout. Verschillende vrijwilligers gaan de kinderen begeleiden.

Met Roefel krijgen de kinderen de kans om actief deel te nemen aan de volwassen wereld. Die dag kunnen ze een kijkje nemen achter de schermen van handelszaken, bedrijven, verenigingen of organisaties. Roefel is meer dan een open dag, kinderen kunnen zelf actief deelnemen.

De dag wordt afgesloten met een gratis ijsje en drankje. JH De Faar zorgt voor een streepje muziek. Roefel is een organisatie van het gemeentebestuur in samenwerking met de jeugdraad.

De ophaalploegen van IOK afvalbeheer gaan deze zomer voor de eerste keer over op een zomerregime. Alle afvalophalingen starten in juli en augustus om 6u30. Na de hete zomer van vorig jaar werd met het idee gespeeld om in de zomermaanden de ophalingen een half uur vroeger te laten starten. Dit werd afgetoetst met de ophaalploegen en zij waren hier ook voor te vinden. Op de ophaalkalenders die eind december werden bedeeld, werd hiermee al rekening gehouden. De vroege ophalingen in juli en augustus staan in een opvallend roze kleur aangeduid. Inwoners van Hoogstraten, Mol en Turnhout zijn al gewoon aan de vroege ophalingen. In deze gemeenten startten de afvalophalingen het hele jaar door om 6u30. Wat ook het geval is in de centrumstraten van Geel en Herentals.

maandag, 24 juni 2019 12:50

Wat moet je doen bij zeer warm weer?

De zomerse hitte kan uitputtend of zelfs dodelijk zijn. Wat moet je doen om je tegen deze warmte te wapenen. Draag voldoende zorg voor je lichaam, alleenstaande ouderen of chronisch zieken. Ga op warme dagen eens kijken op alleenstaande ouderen of chronische zieken zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen.

Help ook jonge kinderen voldoende te drinken en laat ze nooit achter in een geparkeerde wagen, ook niet voor twee minuten. Verzorg ook jezelf door voldoende water te drinken, zonnecrème te smeren en op tijd een koele plek op te zoeken.

Hou jezelf en je huis koel. Banale klachten kunnen de eerste symptonen zijn van ernstige problemen. Drink dan meer water en zoek een koele plek en rust voldoende. Bij twijfel bel je huisarts en reageer jij of iemand in de buurt abnormaal op warmte door bv. Kortademigheid en overvloedig zweten, bel dan meteen de spoeddienst en pas eerste hulp toe. Voor meer informatie kan je hier terecht.

De speciaalzaak in huishoudartikelen Huis Mertens op de Markt in Geel sluit na bijna 80 jaar op het einde van dit jaar de deuren. Uitbater Erik Mertens volgde zijn moeder op en heeft de zaak zelf 49 jaar gerund. Nu is het tijd om op pensioen te gaan, en omdat hij geen opvolger meer vindt, wordt het pand vanaf volgend jaar waarschijnlijk te huur gezet.

Zaterdagochtend gebeurde op het kruispunt van Haag met Merenseweg in Geel een ongeval met twee wagens, één met Duitse nummerplaat en de andere met Nederlandse nummerplaat. Ze reden op elkaar in. Daarbij vielen vier gewonden, niemand ervan was in levensgevaar. Het ongeval gebeurde nadat één van de bestuurders de voorrang van rechts had genegeerd. De andere wagen werd weggeslingerd en kwam in de gracht terecht. Alle slachtoffers konden op eigen kracht uit de wagens komen. In de Nederlandse auto vielen drie gewonden. Ook één van de vier Duitse jongemannen werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Haag is een smalle binnenweg tussen Onze-Lieve-Vrouw Olen en Larum. Het is niet duidelijk hoe de betrokken voertuigen er terechtkwamen. Mogelijk volgden de bestuurders hun gps door de werken op de gewestweg tussen Geel en Herentals.

Het Geelse interieur- en architectenbedrijf Alinea van Leo Aerts viel dit weekeinde in de prijzen bij de AZ Awards in het Canadese Toronto. Het ontwerp Angelo M werd bekroond met de People’s choice award. Angelo M is een ronde of ovale tafel in natuursteen met een elegante belijning en verfijnde afwerking. De twee elementen, de voet en blad vormen samen één geheel. De onderzijde is één vloeiende curve vanaf de voet tot de tafelbladrand. De conische verbinding zorgt voor een stabiel geheel. De AZ Awards worden iedere jaar uitgereikt door Azure Magazine, een toonaangevend Amerikaans tijdschrift over architectuur en interieur.

Op het grasveld achter het stadhuis staat sinds kort de kunstinstallatie ‘In-migration’. De houten palen staan symbool voor vluchtelingen en migratie. De kunstinstallatie is het werk van de cursisten van het nieuwe projectatelier aan de Geelse Kunstacademie en vertelt een verhaal over vluchten, veiligheid en kansen in Geel. Het project kwam er in het kader van het Geelse evenement Zuidergekte. De inspiratie voor het groepskunstwerk, komt van cursiste Gaby Kestens, werd gevonden bij de fontein op het grasveldje. De houten palen in het water symboliseren vluchtelingen die aan land komen na een lange zwerftocht op zee, op zoek naar geborgenheid en veiligheid. De palen op de begane grond staan symbool voor de Gelenaars. Enkele keren de rug, maar veel anderen staan klaar om de vluchtelingen tegemoet te komen en met open armen te ontvangen. Het kunstwerk staat er nog tot 15 september.

Het Olense schlagerfeest 'Daar bij die molen' wijkt dit jaar uit naar domein Teunenberg. De eerste vrijdag van juli maak je kennis met een line-up die rijkelijk gevuld is met Vlaamse artiesten. Gelenaar en The Voice senior winnaar John Leo bijt de spits af en brengt de sfeer op gang. De partyband ‘Swoop’, onder leiding van Filip D'Haeze, zet het feestje verder. Ool Laura Lynn en Bart Kaëll brengen de nodige ambiance met zich mee. Ronny Lee sluit traditioneel het schlagerfeest af. Het schlagerfestival vindt dit jaar plaats op domein Teunenberg en de optredens starten om zeven 's avonds. Tickets zijn online verkrijgbaar via keizerkarelolen.be, aan het onthaal van het gemeentehuis bij Vrije Tijd of de bibliotheek in Olen.

zaterdag, 22 juni 2019 11:56

Openluchtbad Stedelijk zwembad Geel open

Met de hittegolf komt het Zwembad Geel tegemoet aan de waterratten door de openingsdatum van de buitenbaden in de Fehrenbachstraat van 1 juli naar zaterdag 22 juni te vervroegen. Dit weekend kun je er vanaf 12u terecht, op weekdagen voorlopig vanaf 17u30 en op woensdagmiddag vanaf 14u00.

Op zaterdag 22 juni passeert de wielerwedstrijd De Heistse Pijl langs Geel.

In de volgende straten geldt er een parkeerverbod van 11u30 tot na het einde van de doortocht van de renners, rond 14u00 : Herentalsedijk, Reiten, Rauwelkoven tussen Reiten en oprit Ring, Elsum tussen Dr.-Peetersstraat en Lebonstraat, Lebonstraat, Diestseweg tussen Markt en Kollegestraat, Stelenseweg, tussen Waterstraat en Dr. Sanodreef, Neerstraat, tussen Oosterloseweg en Kruishei, Kruishei

Er geldt een verkeersverbod vanaf 12u30 in de volgende straten tot na het einde van de doortocht, omstreeks 14u00 : Markt en Peperstraat