donderdag, 19 april 2018 23:55

Telescopische zuil op de Markt wordt tegen de zomer verwacht

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Telescopische zuil op de Markt wordt tegen de zomer verwacht Stad Geel

Donderdag werden op de Markt de kabels voor de stroomvoorziening klaargelegd voor de telescopische zuil. Deze kan tot 25 meter in de hoogte uitschuiven. De plannen bestaan al 7 jaar, maar technische en technologische moeilijkheden dwongen kunstenaar Kris Vleeschouwer ertoe om de uitvoering meerdere keren uit te stellen.

De innovatieve zuil moet één van de blikvangers worden in het stadscentrum van Geel. De mast bestaat uit vier onderdelen die in- en uit elkaar kunnen schuiven. De werking van de zuil wordt aangedreven door sensoren bij vijf leefeenheden in het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZ) die de beweging van patiënten, bezoekers en personeel registreren. Hoe meer beweging er is in het OPZ, hoe hoger de zuil wordt op de Markt.

De zuil heeft een sterke symboliek en zit geworteld in de Geelse geschiedenis van gezinsverpleging. Kris Vleesschouwer: “De psychiatrie is in Geel heel zichtbaar maar tegelijkertijd ook ontastbaar. Dus ik wou een kunstwerk maken dat erg aanwezig is want soms stijgt de zuil ineens sterk. Op andere momenten zal het kunstwerk minder opvallen omdat het niet is uitgeschoven. Psychiatrie is voor een stuk de hartslag van Geel. De zuil is een energetische weergave van wat er in het OPZ gebeurt.”

Kris Vleeschouwer: “We hebben gewerkt buiten de industriële standaard en dat maakt dat je iets ontwerpt dat nog niet bestaat. Dat was een parcours met veel hindernissen. Zo zijn we bijvoorbeeld van een hydraulisch systeem naar een mechanisch systeem overgestapt. Het is een heel technisch kunstwerk dus het moet voor 100 % goed zitten. Voor de veiligheid zal de zuil altijd minstens vijf meter hoog zijn. Enkel voor tribunes of kermissen kan de zuil wel volledig tot in de grond verdwijnen en komt er een afdekplaat over. ”

De zuil zelf wordt in een bedrijf geassembleerd en moet nog enkele coatinglagen krijgen. Daarna wordt de zuil definitief in elkaar gezet en uitgetest in het bedrijf. Nadien kan het vervoer naar Geel volgen. De plaatsing kan op één dag gebeuren. De zuil wordt geplaatst in een put van negen meter en krijgt een stevige fundering. Tegen de zomer zal de zuil er staan.

Lees 732 keer