zondag, 14 oktober 2018 21:57

Vera Celis blijft burgemeester in dezelfde coalitie

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Vera Celis blijft burgemeester in dezelfde coalitie Facebook

Ook na 1 januari 2019 zal Geel bestuurd worden door de huidige coalitie van N-VA en CD&V. Vera Celis krijgt een verlenging van haar mandaat als burgemeester. Beide partijen moesten een verlies incasseren van respectievelijk 9,7% (N-VA) en 5,3% (CD&V) maar konden elk 10 zetels behouden, voldoende voor een meerderheid. De Brugpartij wordt de derde grootste partij met 16% en beschikt over 5 zetels, net zoals Vlaams Belang die 3 extra zitjes konden bemachtigen en vanaf januari ook met 5 raadsleden zullen zetelen. Open VLD behaalde 2 zetels en ook PVDA wist een eerste zitje te bemachtigen in de Geelse gemeenteraad. Beter Geel viel uit de boot en haalde niet meer dan 4,2%, te weinig voor een zetel.

Een andere optie dan de huidige coalitie verder te zetten, werd niet op tafel gelegd. Ook al verliest de meerderheid 5 zetels ten opzichte van 2012. De situatie kon anders zijn als de Bugpartij enkele extra zetels had kunnen bemachtigen, maar zover kwam het niet. Zowel N-VA als CD&V, die nu nagenoeg even groot zijn, bevestigden de samenwerking voor de volgende legislatuur. Of de bevoegdheden op dezelfde manier verdeeld blijven is nog maar de vraag. Het is geen geheim dat CD&V met Ben Van Looveren een andere visie heeft op mobiliteit en deze bevoegdheid graag in portefeuille zou willen hebben.

De zittende schepenen werden allen opnieuw verkozen en zouden in principe dus in het college kunnen blijven zetelen. Of dat ook zo zal zijn, moet nog blijken wanneer de posten effectief verdeeld worden. Zowel bij N-VA als bij CD&V zijn er kandidaten met een hoger stemmenaantal dan enkele zetelende schepenen. Het lijkt dan ook logisch dat zij hun plaats zullen opeisen in het schepencollege. De volgende uren en dagen zullen cruciaal zijn in de vorming van de nieuwe beleidsploeg.

Lees 982 keer Laatst aangepast op maandag, 15 oktober 2018 00:58