maandag, 02 september 2019 17:32

De Brugpartij stemt tegen de samenstelling van nieuwe Geelse Gecoro

Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Dirk Kennis - Fractieleider de Brugpartij Dirk Kennis - Fractieleider de Brugpartij

Het Geelse schepencollege legt de gemeenteraad op maandag 2 september opnieuw een dossier voor dat tijdens de vorige zitting op 26 juni al was goedgekeurd, nl. de samenstelling van de Gecoro. Het schepencollege wijzigde die samenstelling achter de schermen namelijk nog ingrijpend, op basis van op zijn minst dubieuze argumenten, aldus de Brugpartij. Zij gaat de nieuwe samenstelling van de Gecoro niet goedkeuren en protesteert met klem tegen deze vorm van achterkamerpolitiek.

Toen de samenstelling van de nieuwe Gecoro op 26 juni voor de gemeenteraad kwam, had Dirk Kennis, fractieleider van de Brugpartij, vragen bij één welbepaalde kandidatuur, die zonder enige context of voordracht op de lijst bleek voor te komen. Schepen Bart Julliams kon niet uitleggen in welke hoedanigheid de persoon in kwestie zich kandidaat had gesteld en beloofde opheldering per mail. Er volgde iets anders. In de Gecoro-samenstelling, die in de notulen van die zitting als ‘goedgekeurd’ werd opgenomen, was de naam van die kandidaat namelijk nergens meer te vinden. Ook alle sporen van het gesprek tussen Kennis en Julliams zijn inmiddels verdwenen. Dat deel van de zitting werd namelijk uit het geluidsverslag gehouden dat op de stedelijke website te vinden is. Ook in de uitgetikte versie van die opname, die als ‘uitgebreid verslag’ dient, staat er niets over te lezen.

Kennis gaat op de gemeenteraad uitleg vragen over deze vreemde vorm van censuur. Eveneens vraagt het schepencollege aan de gemeenteraad om de Gecoro opnieuw samen te stellen. En jawel: de verdwenen kandidaat werd opgevist. De manier waarop is ronduit flagrant. Van de oorspronkelijk goedgekeurde samenstelling werden drie namen geschrapt, zogezegd omdat er drie deskundigen te veel bleken te zijn. Hun vervangers zijn evenwel óók deskundigen, al heeft men deze mensen nu gewoon een andere kwalificatie gegeven.

De mysterieuze kandidate die op de eerste lijst stond, zetelt als plaatsvervanger onder een noemer (landbouw en plattelandsbeleid) waar ze niet de minste affiniteit mee heeft. In dezelfde beweging werd ook een potentieel lastig Gecoro-lid gedumpt. Van een ex-schepen van ruimtelijke ordening en ex-lijsttrekker van een nieuwe partij die geen zetel haalde, wordt plots beweerd dat hij ‘politiek zeer actief’ is en daarom onvoldoende onafhankelijkheid aan de dag kan leggen. Politiek zeer actief is de man de laatste tijd allerminst.

De Brugpartij vindt het niet kunnen dat een goedgekeurde Gecoro-samenstelling op zulke anti-transparante manier naar iemands hand wordt gezet. De Brugpartij hecht veel belang aan de Gecoro en heeft alle respect voor elk lid dat daar zit om het algemeen belang te dienen. De manier waarop deze uiterst belangrijke commissie nu wordt samengesteld, doet helaas weinig goeds verhopen van de manier waarop het schepencollege haar in de toekomst zal behandelen.

Lees 1131 keer Laatst aangepast op maandag, 02 september 2019 17:36