dinsdag, 15 oktober 2019 15:34

Geelse fietsersbond pleit voor een echte fietsstad

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Geelse fietsersbond pleit voor een echte fietsstad Facebook

De Geelse fietsersbond mocht het langverwachte mobiliteitsplan van het centrum van Geel al inkijken. Elsum en Billemontstraat worden enkelrichting en er wordt ook een fietszone voorzien. En dat kan aldus voorzitter Johan Alen van de fietsersbond alleen maar toegejuicht worden.

"Maar uit Nederlandse studies blijkt dat het concept van fietsstraten alleen werkt als er minder auto's dan fietsers rijden. Dit is momenteel voor het centrum van Geel niet het geval. Als het sluipverkeer weg wordt genomen dan wordt aan die voorwaarde meteen aan voldaan", volgens Alen. "Tellingen van de fietsersbond tonen aan dat er op een weekdag tussen 17u00 en 18u00 bijna 500 wagens door de Nieuwstraat rijden en dat is veel te veel volgens hen en bovendien moeten die daar niet zijn. De auto's maken de straat onveilig en onaantrekkelijk om te winkelen. Ook tussen 18u00 en 19u00 als de meeste winkels dicht zijn, verandert de drukte nauwelijks.", aldus Alen.

Volgens de fietsersbond hebben de automobilisten in Geel het voordeel dat er drie centrumparkings zijn en dit is een troef die moet uitgespeeld worden, maar op een oordeelkundige manier. "Het moet voor bezoekers gemakkelijk en duidelijk zijn om deze centrumparkings te bereiken, zonder onnodig parkeerzoekverkeer in het centrum."

De fietsersbond pleit voor een duidelijke bewegwijzering vanaf de Ring naar de centrumparkings. "Voor parking Nieuwstraat wordt dat in en uit via Kollegestraat. Voor parking Pas in en uit via Fehrenbachstraat en voor parkings Ecodroom en Werft via Baantveld. Dezelfde in- en uitgang is makkelijk en duidelijk en betekent voor de fietsersbond geen overbodig verkeer door de centrumstraten.

Johan Alen van de fietsersbond begrijpt de bezorgdheid van de centrumhandelaars. "Momenteel hebben zij het moeilijk, ondermeer door e-commerce en grote winkelcentra. Maar het zijn nu net de klanten op de fiets die heel lokaal kopen en daar zit een enorm potentieel voor wie het winkelen veel aantrekkelijker moetn worden gemaakt. Inzetten op meer fietsparkeren voor de deur is een must."

Volgens de fietsersbond levert elke autoparking plaats voor een achttal fietsende klanten op. "Ook rond de schoolomgevingen moeten maatregelen genomen worden. Het moet vanzelfsprekend zijn dat kinderen door de stad fietsen en zo hun school veilig kunnen bereiken". De fietsersbond pleit er dan ook voor om van Geel een echte fietsstad te maken.

Op dinsdag 15 oktober is er een infomarkt over mobiliteit in het centrum van Geel tussen 17u00 en 20uu0 in Zaal De Waai op de Werft

Lees 561 keer Laatst aangepast op dinsdag, 15 oktober 2019 15:38