Geel FM - Item gefilterd op datum: december 2018

De gemeenteraad die zetelde van 2013 tot 2018 behandelde maar liefst 340 interpellaties en 68 mondelinge vragen. Daarvan nam Tom Vervoort (onafhankelijke) goed een derde voor zijn rekening met 126 interpellaties en 18 mondelinge vragen. Maar ook Luc Verguts liet vaak van zich horen met 50 interpellaties en 7 mondelinge vragen, toen nog voor Open VLD.

Getallen zeggen natuurlijk niet alles, maar toch zijn het vaak de interpellaties en mondelinge vragen die voor wat animo zorgden op de gemeenteraden. Daarbij neemt doorgaans de oppositie het woord, omdat ze dan hun kans hebben om het beleid in vraag te stellen of zaken te verhelderen. De raadsleden van de meerderheid nemen dan slechts zelden het woord, en wanneer ze dat toch doen, laten ze graag een balonnetje op of stellen ze een eenvoudige vraag aan de bevoegde schepen. Om maar te zeggen: de ene interpellatie is de andere niet. Bovendien kan het voor een raadslid van de meerderheid interessanter zijn om een idee te lanceren via andere kanalen binnen de partij.

We turfden elke interpellatie slechts één keer, ook al werden er verschillende vragen gesteld over verschillende beleidsdomeinen. Bovendien kenden we de vraag steeds toe aan de vraagsteller, ook al werd de interpellatie door verschillende raadsleden of zelfs partijen ondersteund.

Uit dat turven bleek dat de onafhankelijke raadsleden met 131 interpellaties (IP) en 19 mondelinge vragen (MV) de meeste vragen indienden, daarop volgde Open VLD (60 IP en 9 MV), sp.a (58 IP en 14 MV), Groen (41 IP en 19 MV), N-VA (24 IP en 1 MV), Vlaams Belang (17 IP en 4 MV) en CD&V (9 IP en 2 MV). Daarbij merken we op dat de interpellaties van N-VA, op twee na, van voor 2016 stammen.

Grafiek
Aantal interpellaties per partij

Het minst productieve oppositielid was Ivan Wartel (Vlaams Belang) die slechts 1 interpellatie en 4 mondelinge vragen deed, waarvan drie over het Islamitische Centrum op de Leunen. Een andere interessante vaststelling is dat Koen Thibau (Groen) slechts 2 interpellaties deed, maar wel 12 mondelinge vragen stelde. De drie raadsleden die in november 2017 uit de N-VA-fractie stapten en stelden dat ze geen ja-knikkers zijn, zorgden ook niet voor veel vuurwerk in de gemeenteraad: Marleen Pszeniczko deed sindsdien nog 3 interpellaties en 1 mondelinge vraag, Patrick Graux nog 1 interpellatie en Jozef Jacobs geen enkele.

Het grote verschil in de aantallen interpellaties, kan welicht ook verklaard worden door een verschil in visie. Zo kreeg Tom Vervoort (onafhankelijk) naar eigen zggen met zijn talrijke interpellaties wel eens kritiek van Koen Thibau (Groen) dat hij met zijn vragen slechts een democratisch sausje goot over het bestuur. Daarop luidde Vervoorts antwoord dat hij vragen stellen als zijn democratische plicht beschouwde als verkozene.

Hier komt inderdaad een belangrijke vraag naar boven: wat is de taak van de oppositie in het particratische systeem en wat is de functie van de gemeenteraad? Moet de oppositie slechts meestemmen bij de vergaderingen, of moeten zij juist die interpellaties aangrijpen om oppositie te voeren? Soms slaagde de oppositie daarin, maar veelal was zij gewoon niet genoeg op de hoogte van de feiten om fel weerkwerk te kunnen bieden aan de meerderheid. Een groot democratisch gemis in Geel blijft het ontbreken van een online register waarin alle schriftelijke vragen en antwoorden van de raadsleden aan de bevoegde schepenen worden bijgehouden. Veel interpellaties hadden ons inziens dan ook gewoon afgehandeld kunnen worden als een schriftelijke vraag.

Naam

Partij

IP

MV

Luc Van Laer

CD&V

1

1

Marlon Pareijn

CD&V

4

1

Ivo Bollen

CD&V

4

0

Benny Eyckmans

N-VA

7

0

Christoph Molderez

N-VA

2

0

Evelien Lievens

N-VA

1

0

Heidi Hannes

N-VA

1

0

Lea Neyens

N-VA

4

0

Marleen Pszeniczko

N-VA

2

0

Patrick Engelen

N-VA

1

0

Patrick Graux

N-VA

1

0

Pieter Cowé

N-VA

1

1

Pieter Verhesen

N-VA

1

0

Staf Cauwenberghs

N-VA

1

0

Veerle Verhagen

N-VA

1

0

Jeroen Dillen

Groen

22

4

Koen Thibau

Groen

2

12

Tinne Van Gelder

Groen

17

3

Tom Vervoort

onafhankelijk

126

18

Marleen Pszeniczko

onafhankelijk

3

1

Patrick Graux

onafhankelijk

2

0

Luc Verguts

Open VLD

50

7

Myriam Smets

Open VLD

10

2

Elhasbya Zayou

sp.a

13

7

Kristof Van Reusel

sp.a

23

5

Noël Devos

sp.a

22

2

Rosa Van Cleempoel

Vlaams Belang

16

0

Ivan Wartel

Vlaams Belang

1

4

Onderwerpen

Voor volgende paragraaf lieten we de mondelinge vragen buiten beschouwing (omdat deze meestel minder uitgebreid behandeld werden) en focusten we ons op de interpellaties. Maar waarover gingen deze interpellaties nu? Veruit het belangrijkste domein was mobiliteit. Daaronder vielen maar liefst 79 interpellaties en nog eens 17 over fietsbeleid en 11 over parkeerbeleid. Ook over afvalbeleid waren er 16 vragen die gingen van het nieuwe containerpark, over de diftar-tarieven en zwerfvuil, tot het inzamelen van dopjes voor het goede doel. Daarna kwamen er ook verschillende vragen over de digitalisering van het beleid, met interpellaties over het vernieuwde afsprakensysteem op het stadhuis, de nieuwe website en het invoeren van een stadsapp.

Daarnaast waren het vooral veel individuele dossiers die op veel aandacht kon rekenen van de gemeenteraad. Er kwamen 21 interpellaties over Astor, 16 over de regionale ontsluiting, 9 over de telescopische zuil op de markt, 9 over het ziekenhuis (o.a. de afgesprongen fusie, het parkeerprobleem en het ontslag van de Algemeen Directeur en Hoofdgeneesheer), 8 over het vredegerecht, 6 over het bouwproject aan het Meuldersplein, 6 over het stadspark, 5 over huisvesting, 5 over de aantallen vluchtelingen tijdens de asielcrisis van 2015. Hieruit blijkt dat de oppositie zich vaak vooral richtte op mediatieke dossiers en zich lieten leiden door actiegroepen, eerder dan zelf nieuwe onderwerpen op tafel te leggen.

Wat opvalt, is ook dat er slechts weinig vragen gesteld werden over het sociale beleid van het stadsbestuur. Na het opstappen van ACW-boegbeeld Ivo Bollen (CD&V) die tot juni 2014 regelmatig kritiek uitte op het sociale beleid van het stadsbestuur, werden er nog bitter weinig vragen gesteld over armoede en gezondheid. Zijn opvolgster van de ACW-vleugel, Greet Bakelants, stelde er geen enkele. Alleen Elhasbya Zayou (sp.a) stelde nog een vraag over armoede, naar eigen zeggen na een vraag van een collega uit Laakdal. We vermoeden dat dit thema dan ook in de komende legislatuur zeker koren op de molen van PVDA zal zijn.

© Sander Verwerft

Gepubliceerd in Geels Nieuws
maandag, 31 december 2018 08:39

Yannick Reuten verlaat ASV Geel

Yannick Reuten verlaat per direct ASV Geel. De defensieve middenvelder van 23 verkast naar tweede amateurklasser Sporting Hasselt.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
zondag, 30 december 2018 15:02

Kinderstage bij Geelse bib

Heeft jouw kind een droom om in de bib te werken? Dan kan je hem of haar zich kandidaat laten stellen voor een van de volgende kinderstages via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De winnaar kan met een vriend of vriendin een halve dag proeven van het bibliotheekleven achter de schermen. De kinderstages vinden altijd plaats in een schoolvakantie en zijn voor kinderen ouder dan 8 jaar. De gelukkigen worden via e-mail gecontacteerd. De datums van de kinderstages in 2019 zijn 8 maart, 19 april, 5 juli, 23 augustus, 29 oktober.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
zondag, 30 december 2018 14:48

Sluitingsdagen stadsdiensten jaarwisseling

De meeste stadsdiensten en het Sociaal Huis zijn op dinsdag 1 en woensdag 2 januari gesloten. Morgen kun je er van 9u00 tot 12u30 terecht. Er zijn ook enkele diensten met andere openings- of sluitingsdagen.

Dienst jeugd, toerisme en de bibliotheek zijn morgen gesloten alsook op dinsdag 1 en woensdag 2 januari.

Cultuurcentrum de Werft is gesloten tot en met maandag 7 januari.

Gasthuismuseum is gesloten tot en met woensdag 2 januari. 

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Maandag 31 december gaan honderden kinderen de straat op met 1 doel. Centjes, gadgets en snoepjes voor een gans jaar bijeenzingen. Ze smeren hun kelen, leggen hun warme kleren en schoenen al klaar en halen de zingzak van onder het stof. Ook bij ons leeft het nieuwjaarszingen op 31 december nog altijd, en bijna overal zetten gemeentebesturen en verenigingen zich mee in om er een leuke en vooral veilige voormiddag van te maken.

De stad Geel en erfgoedcel k.ERF hebben een hippe zingzak speciaal ontworpen, met hippe Zing-ze-mannetjes erop. Er worden zo’n honderd exemplaren gratis uitgedeeld. Het gaat om een stoffen en herbruikbare zak, met daarin enkele leuke erfgoedopdrachtjes en alvast wat lekkers.

In Meerhout trekken de kinderen morgen in de voormiddag in de gehuchten Berg, Zittaart en Gestel door de straten. In Gestel stelt Harmonie Sint-Jorisgilde een tentje op ter hoogte van het kruispunt van de Sint-Barbarastraat en de Kerkstraat. De zingende kinderen wacht daar een drankje en een verrassing. De volwassenen kunnen er terecht voor een koffie of diverse jenevertjes. Rond het middaguur zakken de groepen zingende kinderen traditiegetrouw af naar het centrum van de gemeente om er hun zangronde verder te zetten. De Herberg van de Kerstman ter hoogte van brasserie De Met en het gemeentehuis van Meerhout zullen zeker stopplaatsen zijn waar de kinderen erg welkom zijn.

Ook in Laakdal trekken de kinderen op de laatste dag van het jaar al zingend door de straten. Wie zijn of haar zingzak nog niet afhaalde in het gemeentehuis kan dat morgen nog doen. De zangertjes die op 31 december tussen 10 en 12 uur in de bib van Laakdal een liedje komen zingen krijgen alvast nog een zingzak cadeau.

De gemeente Olen verspreidde affiches die iedereen zichtbaar kan ophangen. Zo weten de kinderen waar ze welkom zijn.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Op Nieuwjaarsdag zijn de wijkkantoren van de lokale politie in Laakdal en Meerhout gesloten. Je kan wel een afspraak maken, online of telefonisch op het nummer 014 56 47 00 in het hoofdkantoor in Geel aan de Stelenseweg 92, tussen 8u00 en 12u00 en van 13u00 tot 20u00. Telefonisch is het hoofdkantoor 24 uur op 24 bereikbaar op 014 56 47 00. Voor dringende hulp, bel 101. Ook de administratieve diensten van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout zijn op 1 januari gesloten.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
zaterdag, 29 december 2018 11:38

John Leo is The Voice Senior Vlaanderen

Gelenaar John Leo is The Voice Senior van Vlaanderen. Hij won overtuigend de finale en was onder de indruk toen An Lemmens zijn naam afriep. Zijn coach Walter Grootaers was gelukkig, want hij begeleidde John de voorbije weken naar de overwinning en John Leo voelde zich goed bij hem en heeft veel van Walter geleerd. John Leo is 66 en hij mag nu een nummer professioneel opnemen en krijgt een bonus van 10.000 euro mee.

Wint Gelenaar John Leo The Voice Senior - VTM? We komen het dadelijk te weten! Volg het nu live. ? #stadgeel #thevoicesenior

Geplaatst door Geel FM op Vrijdag 28 december 2018
Gepubliceerd in Geels Nieuws
vrijdag, 28 december 2018 13:36

Stad investeert volgend jaar 29 miljoen euro

Het huidige bestuur bepaalde in welke projecten geïnvesteerd wordt volgend jaar. De stad investeert voor 29 miljoen euro volgend jaar. Het wordt een overgangsjaar waarin vooral de nog geplande investeringen uit het huidige meerjarenplan worden gerealiseerd. Ondertussen wordt het nieuwe meerjarenplan 2020-2025 voorbereid. De stad gaat de 75ste verjaardag vieren van de bevrijding na wereldoorlog 2. Ook is de stad volop bezig met de voorbereidingen van de Dimpnadagen 2020. De kunstacademie neemt haar intrek in de gerenoveerde lokalen in de Waaiburg. Er komt een sensibiliseringscampagne om alcoholgebruik bij jongeren terug te dringen. Ook investeert de stad verder in buurtzorgnetwerken. Er gaat voor 1,7 miljoen euro aan duurzame investeringen gaan naar stedelijke gebouwen, wat een jaarlijkse energiebesparing van meer dan 130.000 euro gaat opbrengen. Geel bouwt ook verder aan de school in Winkelomheide. Het dak van de stedelijke basisschool in de Burgstraat wordt gerenoveerd. De stedelijke basisschool Katersberg ondergaat ook een volledige renovatie in de volgende jaren.

De stad start de voorbereidingen op hiervoor en ook voor een nieuwe sporthal naast zaal Action. In het sportpark De Leunen worden nieuwe kleedkamers gebouwd en komen er nieuwe sportvelden. Daarnaast zijn er ook een aantal investeringen in jeugdcentrum De Bogaard gepland, akoestische investeringen in verschillende gebouwen van de stad en enkele vervangingen in het zwembad. De stad investeert ook in de modernisering en verduurzaming van haar voertuigenpark.
Volgend jaar koopt de stad een deel van het voormalig militair domein aankopen. De stad bekijkt de optie om de Gasthuishoeve in erfpacht te nemen en mogelijk een bestemming te geven die aansluit bij het museum.

Geel werkt volgend jaar aan rioleringen en bestrating in Schuttershof, Tessenderloseweg en bereidt de werken voor aan Binneneinde en Velveken, Groenhuis, Velleke en Wijdbosch. Voor meer dan 300.000 euro gaat de stad voetpaden opnieuw aanleggen over het Geelse grondgebied. Er gaan voor 800.000 euro aan onderhoudsasfalteringswerken plaatsvinden in een vijftiental verschillende straten.

De stad onderzoekt ook de toekomstige verkeerscirculatie in De Leunen. De stad wil meer preventief onderhoud uitvoeren op de verkeerslichten en dynamische zone 30-borden op het eigen weggennet en extra veiligheidscamera’s plaatsen. Voor een veiliger fietsverkeer in de omgeving van scholen is ook een nieuw budget uitgetrokken.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
donderdag, 27 december 2018 11:17

Fietsoplaadpunten bij Geelse Horeca zaken

In heel wat Geelse horecazaken kun je je elektrische fiets gratis opladen terwijl je geniet van een drankje. De horecazaken met een fiets-oplaadpunt kun je herkennen aan het ‘Fiets-oplaadpunt’-label dat te vinden is aan de ingang van hun zaak en door Geel werd ontwikkeld. Elektrische fietsen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Vroeger was de e-bike nog een zeldzaamheid in het straatbeeld, vandaag de dag is de klassieke fiets eerder de uitzondering dan de regel. Sportieve wielertoeristen worden vlotjes voorbijgestoken door kwieke senioren op hun elektrische tweewieler en ook het jongere publiek verplaatst zich massaal elektrisch.

De e-bike wordt niet alleen gebruikt voor woon- en werkverkeer maar ook gaat ook in de vrije tijd van stal voor leuke fietstochtjes of een gezellig terrasje. De stad Geel zette alle horecazaken in een lijst waar je de batterij van je elektrische fiets gratis kunt opladen. Een eenvoudig stopcontact in de zaak volstaat om de oplader en batterij van de fiets aan te koppelen. De kosten voor de horecazaak voor het opladen van een elektrische fietsaccu zijn vrijwel verwaarloosbaar: een batterij volledig opladen kost minder dan tien eurocent. Deze horecezaken verschijnen ook op een interactieve kaart op de website van dienst toerisme & stadsanimatie die in de loop van volgend jaar vernieuwd wordt.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Het Geelse St-Dimpnaziekenhuis heeft een nieuwe couveuse afdeling. Die biedt meer ruimte aan de ouders en hun pasgeboren baby. Zo hebben ze meer privacy en kunnen ze langer en meer aanwezig zijn bij hun kindje. Er werd ook een centraal monitorsysteem aangekocht zodat stabiele baby’s sneller bij hun mama op een gewone kamer kunnen verblijven.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
Pagina 1 van 7