Geel FM - Item gefilterd op datum: februari 2018
woensdag, 28 februari 2018 23:33

Gelenaar krijgt 2 jaar cel voor vechtpartij

Een man van 44 uit Geel werd door de strafrechter in Hasselt veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Hij was in juni 2015 betrokken bij een vechtpartij in café Route 184 in Leopoldsburg. Hij sloeg een Bulgaar bewusteloos op het terras van het café. Uit camerabeelden bleek dat de Gelenaar hem meerdere slagen en trappen gaf. Het slachtoffer kwam pas twee uur later bij bewustzijn. Hij hield aan het geweld onder meer een schedelbreuk, kneuzingen en een blauw oog over en was een tijd werkonbekwaam.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

De aanhoudende koude speelt ook de scheepvaart parten. Op het kanaal Bocholt-Herentals liepen door ijsvorming twee schepen vast. Eén ervan aan de brug in Larum. De beheerder van het kanaal moest een ijsbreker uitsturen. De Vlaamse waterweg verwacht dat het niet meteen slechter gaat worden. De scheepvaart in Vlaanderen wordt continu op de hoogte gehouden van eventuele ijsvorming op de bevaarbare waterwegen.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

De raadkamer in Turnhout bevestigde de aanhouding van een man van 54 uit Utrecht. Zijn aanhouding werd met een maand verlengd. Hij wordt ervan verdacht een cannabisplantage uit te baten in de straat Nelis in Ten Aard. Die werd vorige week woensdag aangetroffen en een verdachte werd ter plaatse opgepakt. Over het aantal planten deed het parket geen mededeling. De Civiele Bescherming kwam vorige week met drie vrachtwagens ter plaatse om de plantage te ontmantelen.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
dinsdag, 27 februari 2018 13:15

Snelheidscontroles in maart

In de maand maart flitst de lokale politie op de Herentalseweg en op de Herentalsedijk in Geel, op de Oude Geelsebaan en in de Meerlaarstraat in Laakdal en op de Eindhoutsebaan en op de Molenberg in Meerhout. Ook op andere plaatsen in de politiezone worden onaangekondigde snelheidscontroles gehouden.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Waarschijnlijk komt er nog dit jaar een residentiële opvang voor drugsverslaafden in Ten Aard. Dat zegt Luc Op de Beeck, bestuurder van Welzijnszorg Kempen tegen de krant Het Laatste Nieuws. Het centrum wordt ondergebracht in boerderij De Stolp aan Haverbeemden. Een hoeve die eigendom is van de provincie Antwerpen. De plannen zijn al vergevorderd. Meer dan 20 jaar wordt er al voor geijverd in onze regio voor een opvangcentrum waar drugsverslaafden residentieel behandeld kunnen worden om van hun verslaving af te geraken. In het centrum zal plaats zijn voor mensen die er langdurig moeten verblijven om van de drugs af te geraken en eventueel komt er ook een semi residentiële opvang. Wanneer boerderij De Stolp wordt omgevormd tot afkickcentrum, zou er plaats zijn voor zo’n vijftien residenten.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Onafhankelijk raadslid Tom Vervoort legt een voorstel tot herziening van het kermisreglement op tafel bij de volgende gemeenteraadszitting. Het doel is een artikel op te nemen dat kermisattracties met levende dieren voortaan altijd verboden zijn op de Geelse kermissen. Vervoort krijgt hierbij de steun van de volledige oppositie in de Geelse gemeenteraad. Aanleiding was de discussie vorige maand over de aanwezigheid van een ponycarroussel tijdens het evenement Geel Wintert. Een maand geleden zei schepen Pieter Verhesen dat er bij de volgende edities van Geel Wintert geen attracties met levende dieren meer toegestaan worden. Voor de Geelse oppositie is dat niet voldoende en moet er een algemeen verbod komen. Er kunnen wel overgangsmaatregelen ingebouwd worden voor diegene die een abonnement hebben voor een kermisattractie met levende dieren, nog voor dit nieuw reglement van kracht wordt. De gemeenteraad vindt volgende week maandagavond plaats in het Ooievaarsnest in de Kameinestraat.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
dinsdag, 27 februari 2018 06:50

50 km/u van Ring tot dorpskern Larum

Vanaf dinsdag 6 maart geldt op Larumseweg een snelheidsbeperking van 50 km per uur vanaf de Ring tot aan de bebouwde kom van Larum. Deze maatregel is nodig voor de verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid in de straat. Veel studenten van Thomas More rijden immers zowel met de auto als met de fiets langs Larumseweg naar school.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Het partnerschap BuitenMaten uit Oosterlo (Geel) sleept de prijs voor dorpskracht van 10.000 € in de wacht. De tweede en derde prijs gaan naar respectievelijk het project Dorpshuis ’t Kruispunt in Neerpelt en het Oost-Vlaamse project Veerkrachtig Viane.

De eerste prijs van de prijs voor dorpskracht gaat naar het partnerschap BuitenMaten uit Oosterlo. Het winnende dorp wordt ook afgevaardigd als Vlaamse inzending voor de Europese dorpsvernieuwingswedstrijd. De jury had lof voor de manier waarop de twaalf organisaties van het partnerschap BuitenMaten op een duurzame en geïntegreerde manier samenwerken om de leefbaarheid van Oosterlo te verhogen. De inrichting en uitbating van het ontmoetingscentrum Bonten Hannen, het Spelen in Beweging-parcours langs een natuurgebied en de recente ontwikkeling van een tuinpaviljoen zijn enkele van de succesvolle realisaties binnen het dorp. BuitenMaten betrekt alle inwoners van het dorp bij deze activiteiten, en heeft daarbij in het bijzonder oog voor de noden van ouderen met dementie, en inwoners met een verstandelijke beperking. De Dorpskrachtprijs zal gebruikt worden om het BuitenMaten – partnerschap verder uit te bouwen, waarbij wordt gedacht aan de installatie van poëtische rustpunten in het dorp. 

De tweede plaats en de bijhorende prijs van 5.000 euro gaat naar het project Dorpshuis ’t Kruispunt in Neerpelt, Limburg. Enthousiaste vrijwilligers vormden daar een leeg horecapand om tot een ontmoetingsplek voor alle inwoners en lokale verenigingen. Dankzij een innovatieve crowdfunding werd het gebouw ondertussen aangekocht door de beherende vzw ‘t Kruispunt, inclusief het bovenliggende appartement en het aanpalend lokaal. Het plan is om van het appartement een sociale woning te maken, en van het aanpalend lokaal een krantenwinkeltje. Met de huurgelden daarvan kan een deel van de afbetaling van de lening voor de aankoop van het volledige gebouw gebeuren.

De derde plaats en de bijhorende prijs van 2.500 euro gaat naar het Oost-Vlaamse project Veerkrachtig Viane (Viane bij Geraardsbergen). Vrijwilligers van de dorpsraad versterken Viane door proactief beleidswerk enerzijds en door investeringen anderzijds. Concrete voorbeelden daarvan zijn het overstromingsplan en de renovatie van een ontmoetingscentrum. Met de organisatie van ontmoetingsnamiddagen ‘kom eens af’ pakt Viane ook vereenzaming aan.

 

Prijs voor dorpskracht

In april 2017 lanceerde Vlaams minister van omgeving, natuur en landbouw Joke Schauvliege de prijs voor dorpskracht. Ze trok daar in totaal 17.500€ voor uit. Ingediende dorpsprojecten moesten de leefbaarheid van het dorp en duurzame dorpsontwikkeling stimuleren. Tijdens de feestelijke prijsuitreiking vandaag in Oosterlo werden de winnaars bekend gemaakt. “De manier waarop Oosterlo inwoners  met een beperking en ouderen met dementie nauw betrekt bij de dorpsgemeenschap, is hartverwarmend. Het partnerschap BuitenMaten is een verdiende winnaar en wordt dan ook als voorbeeldpraktijk naar de Europese wedstrijd doorgestuurd,” aldus minister Schauvliege.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
zondag, 25 februari 2018 13:42

ASV Geel wint van Oudenaarde

Arne Hoefnagels en Dries Hulsmans zorgden voor de overwinning van ASV Geel tegen Oudenaarde in eerste amateurklasse. Zij maakten de twee Geelse doelpunten. De uitslag werd uiteindelijk 2-1 in het voordeel van ASV. Ondanks dat de Gelenaars met financiële problemen te maken hebben en spelers er vertrekken, merk je er niet veel aan het resultaat dat de ploeg boekt. Een opsteker dus voor hoofdtrainer Manuel Guijo-Fernandez die vrijdag de taak overnam van Patrick Van Houdt.

Gepubliceerd in Geels Nieuws

Het Antwerps provinciebestuur keurde de bouw van een fietstunnel onder de Ring van Geel en naast de spoorweg goed. De tunnel is een onderdeel van de fietsostrade tussen Herentals en Balen. Als alles goed gaat starten de werkzaamheden eind dit jaar en kan men de tunnel in de loop van volgend jaar in gebruik nemen. De fietsers hoeven zich dan niet meer in het drukke verkeer van Rauwelkoven te wagen. De Geelse fietsersbond pleitte al langer om naast een doorgang voor auto's en treinen, een extra tunnel te maken voor fietsers. De kostprijs wordt geraamd op 1,58 miljoen euro. Europa, Vlaanderen en de provincie zorgen voor de financiering.

Gepubliceerd in Geels Nieuws
Pagina 1 van 6